Selecteer een pagina

Breien is een eeuwenoude hobby die vroeger als functioneel werd gezien. Tegenwoordig breien mensen alleen nog maar voor de hobby en is niemand er meer afhankelijk van. Van warme sjaals tot gezellige truien, de mogelijkheden zijn eindeloos. Heb jij altijd al willen leren breien? Dan is dit het moment! In deze blog nemen wij je mee in het proces van breien, want hoe begin je met breien? Dat vertellen wij stap voor stap in deze blog!

Stap 1 – Verzamel je materialen

Voordat je kunt beginnen met breien, heb je een paar basisbenodigdheden nodig:

  • Breinaalden

Breinaalden komen in verschillende maten en materialen, zoals hout, metaal en plastic. Voor beginners zijn rechte naalden ideaal, meestal van 9 tot 14 inch lang. Kies naalden van een middelgroot formaat, zoals maat 8 of 9, om mee te beginnen.

  • Garen

Er zijn talloze soorten garen beschikbaar, elk met hun eigen textuur, dikte en samenstelling. Kies een garen dat geschikt is voor beginners, zoals een middelzwaar acrylgaren. Vermijd garens die pluizig of plakkerig zijn, omdat deze het moeilijker kunnen maken om je steken te zien.

  • Schaar

Een scherpe schaar is essentieel om je garen af te knippen.

  • Naald met stompe punt

Deze naald wordt gebruikt om je uiteindelijke draad weg te werken.

Stap 2 – Leer de basissteken

Hoe begin je met breien? Als je nog nooit hebt gebreid, moet je de basissteken van het breien leren. De twee meest voorkomende steken zijn de rechtse steek en de averechtse steek. Bij een recht steek steek je de rechternaald in de eerste lus van je linker breinaald van voren naar achteren. Wikkel het garen rond de rechternaald van achter naar voren en trek het door de lus naar voren. Laat de lus van de linker breinaald glijden. Je hebt nu een nieuwe lus op je rechternaald. De averechtse steek werkt iets anders. Steek je rechternaald in de eerste lus van je linker breinaald van achter naar voren. Wikkel het garen rond de rechternaald van voren naar achteren en trek het door de lus naar achteren. Laat de lus van de linker breinaald glijden. Oefen deze steken totdat je je er comfortabel bij voelt voordat je verder gaat met je eerste project.

Stap 3 – Begin met een eenvoudig project

Nu je de basissteken onder de knie hebt, ben je klaar om je eerste project te breien. Een eenvoudig project voor beginners is bijvoorbeeld een sjaal. Hier is hoe je kunt beginnen met een sjaal breien:

  1. Zet steken op

Begin met het opzetten van ongeveer 20 tot 30 steken op je breinaalden. Dit wordt de breedte van je sjaal.

  • Brei heen en weer

Brei elke rij in rechtse steken totdat je sjaal de gewenste lengte heeft bereikt. Zorg ervoor dat je aan het begin van elke rij een nieuwe rij begint door je werk om te draaien en de naalden te verwisselen.

  • Eindig je sjaal

Als je sjaal de gewenste lengte heeft bereikt, bind dan alle steken af. Knip het garen af, laat een lange staart over en trek deze door de laatste lus om je werk veilig te stellen.

Stap 4 – Oefening baart kunst

Hoe begin je met breien? Je weet nu hoe je moet starten, maar wat vooral belangrijk is om geduld te hebben en veel te oefenen. Wees niet ontmoedigd als je in het begin moeite hebt. Blijf oefenen en experimenteer met verschillende steken en patronen om je vaardigheden te verbeteren. Voordat je het weet, zul je in staat zijn om prachtige creaties te maken die je met trots zult dragen of cadeau kunt geven aan vrienden en familie.