Selecteer een pagina

De Nederlandse Waddeneilanden staan bekend om hun unieke landschappen, rustige sfeer en prachtige natuur. Een van de beste manieren om deze betoverende eilanden te verkennen, is per fiets. Met uitgestrekte duinen, brede stranden en pittoreske dorpjes bieden de Waddeneilanden veel adembenemende fietsroutes voor zowel avontuurlijke reizigers als ontspannen natuurliefhebbers. We vertellen je meer over fietsen op vijf Waddeneilanden.

Texel

Begin je fietsavontuur op Texel, het grootste Nederlandse Waddeneiland. Texel staat bekend om zijn diverse landschappen, variërend van uitgestrekte duinen tot polders. Een populaire fietsroute is het fietspad langs de Waddenzee, uitkijkend over het water. Verder kun je fietsen over het Waalenburgerdijkje of over de duinrand tussen De Koog en Den Hoorn. Natuurliefhebbers kijken hier hun ogen uit: op Texel zijn meer schapen dan inwoners te vinden en kun je wel 350 verschillende soorten vogels spotten. Ook culinaire liefhebbers zijn hier op de goede plek. Zo kun je in Den Burg echte Texelse kazen proberen, of zelf groenten en fruit plukken in de zelfpluktuin. Mocht je dorst krijgen van al deze lekkernijen is er natuurlijk de Texelse bierbrouwerij.

Vlieland

Toeristen op Vlieland mogen geen auto of motor meenemen, waardoor er veel plek is voor fietsers of wandelaars. Naast dat het eiland vrijwel autovrij is, deel je de fietspaden ook nog eens met veel minder weggebruikers dan op andere eilanden als Texel, Terschelling en Ameland. Hierdoor is ook in het enige dorp van het eiland, Vlieland Oost, veel plaats voor gezellige terrasjes. De meeste fietsroutes leiden je door de dennenbossen. Daarbuiten fiets je door de duinen, die op Vlieland erg hoog zijn vergeleken met andere eilanden, waardoor ze lastiger te beklimmen zijn. Hierdoor kan het fijn zijn een elektrische fiets te hebben, zodat de elektrische ondersteuning het wat makkelijker maakt. Vlieland is niet heel groot en fietsfanaten zullen het snel gezien hebben. Desalniettemin is er nog een rondje van bijna 24 kilometer te maken.

Terschelling

De lange kustlijn van Terschelling, van wel 30 kilometer lang, trekt veel toeristen in het hoogseizoen. Hierdoor zijn er in het hoogseizoen dan ook drie keer zoveel mensen op het eiland te vinden vergeleken met de winter. Terschelling heeft echter ook enorm veel te bieden buiten het strand: het eiland bestaat voor bijna 80% uit natuurlijk duinlandschap en kwelders. Perfect om, vooral in het laagseizoen, de rust op te zoeken dus. Je kunt hier over schelpenpaden, verharde bospaden en dijken fietsen. Ook hier zijn de natuurliefhebbers aan het juiste adres. De Boschplaat is een bijna tien kilometer lang natuurreservaat waar veel vogels en planten te zien zijn.

Ameland

Het ruim 100 kilometer lange fietspadnetwerk op Ameland neemt je mee door de afwisselende natuur van het eiland. Van de zandduinen aan de noordkust, tot het drassige natuurgebied Oerd in het oosten. Ook in het midden van het eiland kun je mooi fietsen door zowel bos als weilanden en langs het Wad liggen ook prachtige fietspaden. Je kunt een stop maken in een van de vier dorpen op Ameland: Ballum, Nes, Buren en Hollum.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is niet heel groot en daardoor het meest ongerepte Waddeneiland. Ook op dit eiland is het niet mogelijk om je auto mee te nemen, waardoor het heerlijk rustig is voor fietsers en wandelaars. Schiermonnikoog is een nationaal park, waardoor er zo min mogelijk borden en gekleurde paaltjes staan, om zo de natuur te behouden. Om fietsroutes te volgen zul je ze dus op papier nodig hebben. Voorbeelden zijn het Rondje Schiermonnikoog van circa 20 kilometer lang of het Sander-Auke Boerema Bankjespad van circa 33 kilometer. Ook kun je langs het Bunkermuseum fietsen, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog.Voor gezinnen met jonge kinderen zijn bakfietsen een fantastische manier om samen de eilanden te verkennen. Elektrische bakfietsen bieden extra gemak door de elektrische ondersteuning, waardoor ouders een stuk makkelijker heuvels en duinen kunnen beklimmen, zelfs als er tegenwind is!